PočetnaO Autoru
Poloviti tablete da ili ne?

Poloviti tablete da ili ne?

By Darija Knežević Ratković
February 12, 2022
6 min read

Zavisi :)

Postoji više različitih vrsta tableta, a samo neke od njih mogu da se polove. Od čega to zavisi? Prije svega, od načina proizvodnje. Svaka vrsta tableta ima nešto specifično u svom načinu proizvodnje, što kasnije diktira njene osobine od kojih zavisi i to da li smijemo da je polovimo ili to ipak nije preporučljivo.

Pojedine vrste tableta formulisane su i proizvedene tako da imaju sposobnost nepromijenjene proći jako kiselu sredinu želuca i osloboditi aktivnu supstancu npr. u tankom crijevu, dok druge mogu oslobađati aktivnu supstancu pulsno (u porcijama).

Moglo bi se reći da obložene tablete ne treba da se polove, a neobložene možemo poloviti. Ali nije uvijek tako :)

U nastavku teksta objašnjavam vrste tableta i njihove najvažnije osobine u pogledu polovljenja.

 1. Neobložene tablete

Mogu biti jednoslojne ili višeslojne, pa su na presjeku jednolične ili slojevite, ali su uvijek bez obloge. Ako pomoćne supstance koje ulaze u sastav ovih tableta ne mogu modifikovati oslobađanje aktivne supstance u digestivnom traktu, ove tablete se mogu poloviti.

 1. Obložene tablete

Ove tablete imaju prevlaku koju čini smješa jedne ili više različitih supstanci za oblaganje. Ukoliko su obložene vrlo tankim slojem polimera, to su film tablete, a ukoliko je prevlaka šećerna radi se o dražejama.

Pomoćne supstance koje se koriste za oblaganje mogu modifikovati oslobađanje aktivne supstance pa tako razlikujemo 2 velike grupe:

a) gastrosolubilne filmogene materije (rastvorljive u želučanom soku):

 • derivati celuloze (hidroksipropilmetilceluloza – HPMC, etilceluloza – EC, hidroksipropilceluloza – HPC)
 • polietilenglikoli – PEG
 • polivinilpirolidon – PVP
 • saharoza
 • makrogol

a) gastrorezistentne (enterosoloventne) filmogene materije (nerastvorljive u želudačnom, a rastvorljive u crijevnom soku):

 • polimetakrilati (Eudragit L100, S100)
 • celuloza acetat ftalat
 • hidoksipropilmetilceluloza ftalat – HPMC ftalat
 • smješa celuloze i talka

Ukoliko se u sastavu smješe za oblaganje tableta nalaze supstance iz prve grupe, a mi takvu tabletu prepolovimo, neće se dogoditi ništa strašno – ona bi se svakako rastvorila u želucu. Međutim, ako je cilj oblaganja bilo modifikovanje oslobađanja aktivne supstance pa su korištene pomoćne materije iz druge grupe, a mi takvu tabletu prepolovimo onda smo zapravo „napravili problem“.

Zašto? Zato što smo prilikom polovljenja prekinuli oblogu i jezgro tablete (unutrašnjost koja se sastoji iz smješe aktivne i svih pomoćnih supstanci koje su korištenjem visokog pritiska komprimovane u čvrstu tabletu) učinili dostupim želudačnom soku te počinje već tu da se rastvara i oslobađa aktivnu supstancu.

Pomislili biste da to i nije neki problem, ALI… kada smo pričali o zaštiti želuca, rekli smo da je u njemu izuzetno kisela sredina. Takva sredina može degradirati („uništiti“) dosta supstanci i prevesti ih u neaktivne, a nekad i toksične proizvode.

Upravo zbog toga se često radi oblaganje tableta kako bi one „osjetljivu“ aktivnu supstancu bezbjedno sprovele do tankog crijeva gdje vlada potpuno drugačija sredina (pH je na početku oko 5 i lagano se povećava ka 8, dakle sasvim slabo kiselo preko neutralnog ka slabo baznom).

Osim toga, oblaganje je pogodno i za neke druge ciljeve. Na primjer, neke supstance imaju izuzetno gorak okus te bi primjenom u vidu neobloženih tableta ostavljale izrazito gorak okus u ustima. Ali, ukoliko smješi za oblaganje dodamo neki korigens okusa, taj problem se uspješno rješava.

Oblaganje tableta može da se koristi i u svrhu postizanja bolje stabilnosti preparata te se na taj način obezbjeđuje zaštita aktivne supstance tokom trajanja roka upotrebe. Oblaganje čak dovodi i do poboljšanja vizuelnog izgleda, iako to najčešće nije jedan od najvažnijih ciljeva.

Dakle, obložene tablete polovimo samo ukoliko prevlaka nema za cilj modifikaciju oslobađanja aktivne supstance.

 1. Efervescentne (šumeće) tablete

Šumeće tablete su neobložene. Uvijek sadrže neku kiselu (npr. limunska kiselina) i baznu (npr. natrijum-hidrogenkarbonat) supstancu. Prije upotrebe se rastvaraju u vodi (kisela i bazna supstanca reaguju i oslobađaju ugljen-dioksid, što čujemo kao šištanje, a vidimo kao mjehuriće).

Zbog toga što se prije upotrebe rastvaraju u vodi i piju praktično kao rastvor, ove tablete mogu da se polove. Jedino je važno drugu polovinu odmah vratiti u njeno primarno pakovanje jer ove tablete veoma lako reaguju i sa vlagom iz vazduha i brzo počinju da se raspadaju.

 1. Rastvorljive tablete

Kako samo ime kaže, ove tablete su rastvorljive u vodi i koriste se za izradu rastvora. Mogu biti i obložene i neobložene, ali to nema za cilj modifikaciju oslobađanja supstance jer se i one prije upotrebe svakako rastvaraju u vodi i daju bistar ili blago opalescentan (zamućen) rastvor. Od šumećih se razlikuju u načinu izrade, ali to za ovaj tekst nije toliko važno.

Ove tablete mogu da se polove, jer se svakako prije upotrebe rastvaraju u vodi.

 1. Disperzibilne tablete

Slične su rastvorljivim, samo prilikom rastvaranja u vodi ne daju bistar rastvor nego disperziju, odnosno suspenziju (vidi se kao talog na dnu čaše nakon rastvaranja). Kao i rastvorljive, mogu biti obložene i neobložene, ali mogu da se polove jer se i one prije upotrebe rastvaraju u vodi.

 1. Orodisperzibilne tablete

To su neobložene tablete namijenjene za primjenu u ustima gdje se, pod uticajem pljuvačke, brzo raspadaju prije samog gutanja. Za njihovu primjenu nije potrebna voda, djeluju brzo i pogodne su za pacijente koji imaju problema sa gutanjem. Zbog specifičnog raspadanja već u ustima, ove tablete mogu i da se polove prije upotrebe.

 1. Gastrorezistentne tablete

Ovo su tablete sa modifikovanim oslobađanjem aktivne supstance i otporne su na djelovanje želudačnog soka, pa aktivnu supstancu oslobađaju tek u crijevnom soku. To su tablete obložene gastrorezistentnom, osnosno enterosolventnom prevlakom ili su napravljene od granula koje su obložene ovom prevlakom.

Teoretski, ako su napravljene od obloženih granula, mogle bi polovljenjem sačuvati aktivnu supstancu do tankog crijeva, ali se u praksi polovljenje ovih tableta nikada ne preporučuje.

 1. Tablete sa modifikovanim oslobađanjem ljekovite supstance

Najvažnija grupa kada govorimo o polovljenju tableta. Ove tablete mogu biti obložene i neobložene, ali su uvijek formulisane tako da obezbijede modifikovano oslobađanje aktivne supstance, bilo da se radi o produženom oslobađanju, pulsnom (ponovljenom) oslobađanju ili odloženom oslobađanju (npr. gastrorezistentne tablete). Zajedničko za sve tablete iz ove grupe je da ne treba da se polove!

Da ne dođe do zabune, kako se ne smiju poloviti ako su neobložene a kod njih piše da uglavnom smiju da se polove?

Pod pojmom tablete misli se na „obične“ neobložene tablete i takve možemo poloviti. Međutim, kada one sadrže pomoćne supstance koje imaju mogućnost da modifikuju oslobađanje aktivne supstance, tada više ne govorimo o „običnim“ neobloženim tabletama nego o tabletama sa modifikovanim oslobađanjem i one ne treba da se polove.

Šta se dešava ako ih, ipak, prepolovimo? Dešava se to da one gube svoju sposobnost modifikacije oslobađanja aktivne supstance. Zašto je to značajno?

Zamislite da imamo tabletu koja je napravljena tako da oslobađa aktivnu supstancu svakih 6 sati i pije se jednom dnevno. Odlična stvar! Nema navijanja alarma, preskakanja terapije i dejstvo je neizostavno. Šta se desi ako je prepolovimo jer nam treba manja doza? Desi se to da ona svu količinu aktivne supstance oslobodi odmah, kao „obična“ tableta. Dakle, gubimo efekat ponovljenog oslobađanja, aktivna koncentracija lijeka u krvi se ne održava kroz 24 sata, a u momentu uzimanja dobijamo veću dozu nego što nam je u trenutku potrebna (jer se sve oslobodi odjednom).

Ako ste mislili da polovljenje nema značajnu ulogu kada je u pitanju neobložena tableta, jer će se ona svakako raspasti odjednom – griješite :) Čak i ukoliko nisu obložene, tablete sa modifikovanim oslobađanjem ne raspadaju se odjednom. U tom slučaju, one su najčešće višeslojne (napravljene komprimovanjem nekoliko slojeva) što omogućava raspadanje jednog po jednog sloja pri čemu svaki oslobađa dio aktivne supstance.

Naravno, farmaceutska industrija se trudi da novim, inovativnim i modernim rješenjima prevaziđe i ovaj problem te je sada već na tržištu dostupan određen (veoma mali zasad) broj tableta sa modifikovanim oslobađanjem koje se mogu poloviti, a to je onda obavezno navedeno u Uputstvu za pacijenta ili Sažetku karakteristika lijeka. Uvijek neki izuzetak, pa evo i ovdje :)

Novi načini proizvodnje, matriksni i membranski sistemi, tu su da nam pomognu da terapijski efekat u svakom slučaju bude maksimalan a i da Vas upute da uvijek konsultujete farmaceuta oko ovakvih pitanja.

 1. Tablete za primjenu u ustima

Neobložene tablete formulisane tako da proizvedu sporo oslobađanje aktivne supstance i lokalni efekat (npr. septolete) ili tako da se aktivna supstanca oslobodi i apsorbuje preko sluzokože usta i ispolji neki sistemski efekat (npr. primjena Nitroglicerin tableta pod jezik). U ovu grupu spada više vrsta tableta:

a) komprimovane lozenge i pastile (tablete za sisanje, oriblete) – septolete koje djeluju lokalno, najčešće se koriste kod bolnog grla

b) sublingvalne tablete (lingvalete) – primjenjuju se ispod jezika, gdje dolazi do apsorpcije aktivne supstance i ispoljavanja nekog sistemskog efekta

c) bukalne tablete – dolazi do apsorpcije aktivne supstance preko bukalne sluznice (sluznica sa unutrašnje strane obraza) i ispoljavanja sistemskog efekta

d) mukoadhezivne tablete – prijanjaju na bukalnu sluznicu

e) tablete za žvakanje – žvaću se u ustima a potom gutaju (npr. tablete sa antacidima (sredstva protiv viška kiseline u želucu) koje zbog velikih doza aktivnih supstanci imaju veliku masu i ne mogu se progutati cijele, a i nakon žvakanja brže ispoljavaju svoj efekat)

f) oralni liofilizati – namijenjeni su za primjenu u ustima, a nekada se prije primjene rastvore u vodi.

Zbog svoje namjene, sve tablete iz ove grupe mogu da se polove prije upotrebe, jer svakako želimo da one aktivnu supstancu oslobode već u ustima.

 1. Vaginalne i rektalne tablete

Po svom obliku su tablete, ali po mjestu primjene ne spadaju u grupu tableta. Nekada se prije primjene od njih pripremaju rastvori, a nekada se koriste u vidu tableta.

Da sumiramo:

Da bi tableta na željeni način isporučila aktivnu supstancu i time obezbijedila adekvatan terapijski efekat, veoma je važno da sačuva svoje fizičke karakteristike. S tim u vezi, jako je značajan aspekt narušavanja njenih karakteristika polovljenjem.

Najjednostavniji način da saznate da li se neka tableta može poloviti (a da pritom sačuva sve svoje karakteristike) jeste da pitate svog farmaceuta. Ipak, ako niste u prilici, možete otkriti i sami. Kako?

Na kutiji svakog lijeka uglavnom piše farmaceutski oblik: „tableta“, „tvrda kapsula“, „tableta sa modifikovanim oslobađanjem“ i slično. Na taj način, uz poznavanje osnovnih informacija opisanih u ovom tekstu, već možete zaključiti da li su tablete pogodne za polovljenje.

Ukoliko to nije slučaj, više informacija možete pronaći u Uputstvu za pacijanta koje se uvijek nalazi u kutiji ili u Sažetku karakteristika lijeka koje je dostupno na internetu, a gdje su navedene i sve pomoćne supstance korištene za izradu date tablete, ali i svi podaci o pogodnoj primjeni tog lijeka. Na taj način, možete veoma lako riješiti sve nedoumice koje se mogu javiti zbog pojedinih izuzetaka ovih osnovnih pravila koje smo naučili kroz ovaj tekst.


Tagovi

#tablete#kapsule#supstance#zeludac

Darija Knežević Ratković

Magistar Farmacije

Moje ime je Darija Knežević Ratković. Živim u Banjaluci. Po zanimanju sam magistar farmacije, a trenutno i student doktorskih studija. Zaposlena sam na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci kao asistent na Katedri za analitiku lijekova. Prije toga, radila sam 5 godina u apoteci. Za to vrijeme postala sam svjesna svakodnevnih problema sa kojima se pacijenti susreću te sam odlučila da iskoristim uticaj društvenih mreža i interneta kako bih svoje znanje, savjete i preporuke podijelila sa što većim brojem čitalaca.

Društvene mreže

instagramfacebooklinkedin

Related Posts

Zaštita želuca: kada je potrebna?
Zaštita želuca: kada je potrebna?
January 19, 2022
3 min